Header Ads

Kredi notu nasıl yükseltilir?

Kredi notumu nasıl yükseltebilirim? Sizlerden son haftalarda aldığımız soruların başında geliyor. Kredi notu nedir? Bu not nasıl verilir? Ve kredi notu nasıl yükseltilebilir. Bu soruların yanıtını merak edenler…

Kredi notu sizin borçlarınızı ödeme alışkanlığını gösteren bir faktördür. Bankalar kişinin kredi notuna bakarak risk profilini görür ve müşteriye kredi verilip verilmeyeceğine dair vereceği kararda, bu notu da kullanır. Bankaların müşterisine yönelik kendi notları veya farklı karar alma kuralları da vardır ancak Kredi Kayıt Bürosu’nda sizin için oluşturulmuş notlara da dikkat eder. Hatta bu nota göre bir ön eleme yapabilir. Banka bireylerin geçmiş kredi kullanımı ve ödeme davranışlarından yola çıkarak, yeni alacakları kredileri ödeme ihtimalini öngörür.

Bu kredi notu oluşturulurken nelere bakılır?

1-Toplam kredili hesap sayısı (Kredi borcunuz)
2- Toplam kredi limitiniz (Kredi kartı vs.)
3- Kredi borçlarınızın tanımlı kredi limitinize oranı
4- Toplam borç bakiyeniz
5- Son kredi kullanım tarihi
6- Gecikmedeki hesap sayısı ve mevcut borçlardaki gecikmeler
7- Kredi borcunu düzenli ödeme
8- Kullanılan kredilerdeki ödeme geçmişinin uzunluğu (kredi tarihçesi)
9- Kullanılan kredilerin çeşitliliği
10- Kullanılan ve kapatılan kredilerin sayısı
11- Son dönemde açılan yeni kredi sayısı

Bu ve buna benzer etkenler sizin kredi notunuzu belirler. Bu nota göre de siz kolayca kredi alabilir ya da notunuz sınırda ise bazen bir banka size kredi vermezken, diğer banka bu konuda kolaylık gösterebilir. Artık 2 TL’ye kredi notunuzu öğrenebilirsiniz yazımızda da belirttiğimiz gibi kolayca kredi notunuzu öğrenebilirsiniz. Ancak notunuz düşükse ne yapacaksınız?

Notunuzu yükseltmek için ne yapmalısınız?

Öncelikli olarak kredi kartlarını kapatıp tüm borçlarınızı sıfırlayıp sonra da beklemek çözüm olmayacaktır. Kredi notunuz geçen sürede yükselmez; notunuzun yükselmesi için sizin yeniden borçlanmanız ve bu borcu aksatmadan düzenli ödemeniz gerekir. Siz borçlarınızı kapattıktan sonra düşük limitli de olsa kredi kartı kullanır ve ödemelerinizi her ay düzenli yaparsanız, kredi notunuz birkaç senede yeniden düzelecektir.

Mutlaka kredi kartı kullanın

Tabi bu süre zarfında düzenlik aylık gelirinizin olması, kredi veya kredi kartı alma ihtimalinizi arttırır. Ancak geliriniz düzelmiş ve borcunuzun kapanmış olmasına rağmen kredi kartlarındaki birkaç ufak dikkatsizlik sizin konut ihtiyaç ya da taşıt kredisi gibi bir takım kredileri almanızı engelleyebilir. Bu sebeple kredi kartı kullanırken tüm kart limitinizi kullanmayın, her ay borcunuzun tamamını geri ödeyin minimum ödeme yaparak taksitlendirmeyin. Taksitlendirme yaptığınızda ileriki taksitler ile birlikte kart borcunuz artabilir ve yeniden borcu ödeyemez duruma gelebilir ödemede gecikmeler yaşamaya başlayabilir ve notunuzu tekrar düşürme riskine girebilirsiniz.


Kartınızı gecikmeye düşürmeyin

Öncelikli olarak kredi kartlarını kapatıp tüm borçlarınız sıfırlamak ilk adım olsa da yeterli olmayabilir. Notunuzun yükselmesi düzenli ödenmiş bir kredi kartı daha etkilidir. Borcunuzu kapattıktan sonra düşük limitli de olsa kredi kartı kullanır ve yeni kredi kartı ödemelerinizi düzenli yaparsanız kredi notunuz bir kaç senede yeniden düzenlenecektir. Kötü siciliniz de son yıllardaki düzenli ödemeleriniz sayesinde düzelir. Sicilinizi temizlemek için önerimiz öncelikle maaş ödemesini aldığınız bankadan düşük limitli bir kredi kartı almanız ve her ay ekstrelerinizin mümkünse tamamını ödemeniz ve ödeme tutarınız ne olursa olsun mutlaka gecikmeye düşmeden ödeme gününde ödemeniz çok önemli.

Düşük miktarlı kredi kullanmak da notunuzu arttırır

Kredi notunun tam hesaplanma formülü bilinmese bile düzenli kredi kullanımı ve düzenli geri ödemelerle kredi notunun yükseltilebileceği biliniyor. Önümüzdeki yıllarda özellikle konut kredisi gibi büyük tutarlı ve uzun vadeli kredi kullanmayı düşünüyorsanız, kredi ödeme alışkanlığınızı bir an önce kazanmalısınız. Bankaların kredi performansınızı değerlendirebileceği güçlü bir kredi notuna ulaşmak için bugünden düzenli ödemelerle kredi kullanmaya başlamak, ihtiyaç duyduğunuzda kredi almanızı kolaylaştırır; bizden hatırlatması.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Herhangi bir çözüm için "Sizin için" hazırız...
Bize Ulaşın