Header Ads

İcra Takibi Kaç Yılda Düşer?

 


Bu durumun önüne geçmek için zamanaşımı süreleri bilinmeli, bu süreler geçirilmemeli ya da yenileme işlemleri yapılmalıdır. İcrada zamanaşımı süresi genel olarak belirlenmiştir. Ancak bu süre 10 yıl içerisinde yapılan işlemlerle uzayabilmektedir.


Bu yüzden her davada zamanaşımı süresi hesaplaması değişiklik gösterebilmektedir.

İcrada Hak Düşürücü Süreler

İcra Hukuku hukukun en teknik alanlarından biridir. Sürelerin en çok önem arz eden alanı İcra Hukukudur. Bu yüzden sürelerin kaçırılması halinde geri dönüş diğer hukuk dallarına göre çok daha zordur.

İcra Hukukunda sürelerin en temeli ödeme emrine itirazdır. İcra takibin başlaması için alacaklı icra dairesine başvuruda bulunur. Burada icra takip talebi yapılır. Bunun üzerine borçluya ödeme emri gönderilir.

Ödeme emrine 7 gün içinde itiraz etmeyen borçlunun ödeme emri kesinleşir ve haciz işlemlerine başlanır. Bu yüzden 7 günlük süre hak düşürücü süredir. Ayrıca icra işlemlerine dair herhangi bir gelişme yaşanmazsa icra konusu işlem 10 yıl içinde zamanaşımına uğrayacaktır.

İcra Takibinde Zamanaşımı

İcra takibi açan kişilerin işlemleri hangi süre içerisinde tamamlayacağı bilinmemektedir. Bu yüzden icra konusu işlemle ilgili olunmalıdır. Süreler kaçırılmamalı, tüm önlemler alınmalıdır.

İcra takibinde sürecin uzunluğu açılan davalara ve yapılan itirazlara göre değişiklik göstermektedir. İcra takibine itiraz edilmesi üzerine, hem borçlunun hem de alacaklının yapabileceği bazı işlemler vardır. Alacaklı itirazın kaldırılması ya da itirazın iptali için mahkemeye başvuruda bulunabilir.

Bu işlemde İcra Mahkemeleri görevli olacaktır. Aynı şekilde borçlu da icra takibin kaldırılması için çeşitli yollara başvurabilir. Bu tip davlarda %20’lik bir teminatın yatırılması gerekmektedir. Bu teminat bir dava şartı olarak görülmektedir. Bu yüzden teminat şartının eksik olması halinde dava reddedilecektir.

Teminatı yatıran tarafın haksız çıkması halinde hem teminat ücretini alamaması hem de istediği talebe ulaşamaması sonucu doğacaktır. Eğer ki teminatı yatıran taraf haklı çıkarsa teminatını alabilecektir. Haksız çıkan taraf için çeşitli tazminatlar da öngörülmektedir.

İcra Takip Türlerine Göre İşlemler

İcra takibinde birden fazla takip türü bulunmaktadır. İcra takiplerinde somut olaya göre başvurulacak yollar değişiklik göstermektedir. İcra takip türleri şu şekilde sıralanabilir:

  1. İlamsız icra
  2. İlamlı icra
  3. Kambiyo senetlerine özgü takip

Bu yolların kullanılmasında somut olay önemlidir. İlam mahkeme emri anlamına gelmektedir. Söz konusu borcun mahkeme emri sonucunda doğmuş olmasında ilamlı icra etkili olacaktır.

Aksi takdirde ilamsız icra tercih edilir. Ayrıca çek, bono ve poliçe için kambiyo senetlerine özgü takip yolu öngörülmüştür. Bu takip türlerine göre işlemler uzamakta ve kısalmaktadır. Bunun üzerine zamanaşımı süreleri de etkilenecektir.

İcra Takibi Kaç Yılda Düşer?

İcra takibi, 10 yılda düşer. Bu duruma, icra takibi davasının zaman aşımına uğraması denir. 6098 sayılı Borçlar Kanunu kapsamında, her alacak kanunda aksi bir hüküm olmadığı sürece 10 yıllık zaman aşımı süresine sahiptir. Fakat 10 yıl içerisinde icra takibinin düşebilmesi için oluşması gereken bazı şartlar vardır.

Alacaklının açtığı icra takibi davasının dosya masrafları için bazı harçlar yatırması gereklidir. Eğer alacaklı davanın sürdüğü süre boyunca her yıl düzenli olarak bu masrafları yatırmaz ise icra takibi için zaman aşımı süresi işlemeye başlar. Bu süre 10 seneyi bulduğunda ise otomatik olarak icra takibi düşer.

İcra Takibinin Düşme Süresi Nasıl Değiştirilir?

Alacaklının alacağını temin edememesi durumunda uzun süren bir icra takip davasında, icra takip davasının düşme süresini uzatması mümkündür.

Borçlunun aciz vesikası var ise banka borcu vakıf şirketlerine devreder ve vakıf şirketlerinde belirlenen zaman aşımı süresi 20 yıldır. Alacaklı icra takibi ile ilgili 20 yıl boyunca herhangi bir işlem gerçekleştirmezse aciz vesikası bulunan borçlunun icra takibi düşer.

İcra Takibi Ne Zaman Düşer?

İcra takibinde zamanaşımı kanun kapsamında 10 sene olarak belirlenmiştir. Ancak 10 sene içerisinde avukatlar icra takibini yenilerse, bu durumda 10 sene yeniden başlatılmaktadır.

İcra takibi için toplam zamanaşımı süresi 20 sene olarak belirlenmiştir. İcra dosyası ne zaman düşer ve düştüğünü nasıl öğrenebiliriz 2019:

  • Kanun kapsamında borçlar 10 senede zaman aşımına uğramaktadır.
  • Ancak avukatlar icra takibini yenilerse 10 sene daha uzayarak, toplamda 20 senede zamanaşımına uğramaktadır.
  • Haczin düşüp düşmediği e-devlet sistemi üzerinden kontrol edilebilir.

İcra Dosyaları Ne Zaman Silinir?

İcra dosyaları zaman aşımı 2019 senesinde 10 sene olarak belirlenmiştir. İcra dosyasının zaman aşımına uğrayıp uğramadığını E-devlet sisteminden görebilirsiniz.

İcra dosyası eğer herhangi bir işlem yapılmazsa bir sene içerisinde düşmektedir. Fakat zamanaşımı süresine kadar alacaklı olan kişi işlemlere devam ederse ve icra takibi başlatılırsa 10 sene sonra icra takibi silinecektir.

Ödeme emrinin bulunulmaması durumunda bir sene içerisinde haciz isteme hakkı düşmektedir. Yeniden haciz talebi ise alacaklı tarafından yapılmalıdır.

2 yorum:

  1. https://www.goymen.av.tr adresinden icra hukuku hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler dilerseniz sizede bir köşe açabiliriz kisisel bilgilerinizden faydalanmaları için soru bölümü yapabiliriz

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Herhangi bir çözüm için "Sizin için" hazırız...
Bize Ulaşın