Header Ads

Borç İçin Aile Fertlerinin Aranması Karşısında Ne Yapılır?

 Bankadan 2022 yılında kredi aldım ve yarısını maddi güçlük nedeniyle ödeyemedim. Tarafıma gelen tebligat ile birlikte icra takibi başlatıldığını öğrendim. Alacaklı bankanın hukuk bürosu amcamı, kuzenimi, dayımı sürekli olarak telefonla aranarak benim bankaya borcum olduğundan bahsediliyor. Tarafımla hiçbir şekilde irtibat kurulmadan borç için aile fertlerinin aranması ne derece etik?

Bu Yazıda Neler Bulacaksınız?
1. Borç için aile fertlerinin aranması neden olur?
1.1. Borç için aile fertlerinin aranmasında iyi bir senaryo:
1.2. Borç için fertlerinin aranmasında kötü bir senaryo



Borç için aile fertlerinin aranması neden olur?

Her alacaklı alacağına hızlı bir şekilde kavuşmak ister. Bu durumda alacaklı vekili olan avukat tüm cebri icra yollarını dener ve tahsilat noktasında çözüme ulaşamaz.  Borçlu yakınlarının iletişim bilgilerini edinen avukat veya çalışanı, borç için aile fertlerinin aranması işlemini gerçekleştirir.

Borç için aile fertlerinin aranmasında iyi bir senaryo:Borç için aile fertlerinin aranması, anne, baba ve kardeşin yanı sıra amca, dayı gibi yakınları aranamaz. Kişisel Hakların Korunması Kanunu (KVKK) kapsamında suç sayılmaktadır. Çağrı alan kişilerin rızası dışında arandığı için bizzat bu husustan dolayı şikayetçi olma hakları her daim baki. Ayrıca bu suç illegal olarak data elde edilmesi ile birlikte büyüyebilmektedir.
Böyle bir çağrı ile karşılaşmanız durumunda arama yapan ilgili personele KVKK gereği suç işlendiği hatırlatılmalıdır. Ek olarak büro kayıtlarından numaranızın silmelerini istemeniz gerekir. SMS ve aramaların tekrarlanması durumunda ise Savcılık ve Baro birimlerine şikayette bulunacağınızı da belirtebilirsiniz. Eğer borçlu sizin yanınızda SGK’lı olarak çalışıyor ise maaş haczi veya başka bir alacağı için 89/1 haciz ihbarnamesi gelirse, cevabınız olumlu da olsa olumsuz da olsa icra dairesine yazılı olarak bilgi verilmelidir.

Borç için fertlerinin aranmasında kötü bir senaryo:

Taviz tavizi doğurur ve ilk arama itibariyle yumuşak davranırsanız SMS ve aramaların ardı arkası kesilmeyecektir. Unutulmamalıdır ki; borç için aile fertlerinin aranması kardeş, dayı gibi derin anlam içerir. Bu durum borçlu gururunun zedelenmesini ve olur olmadık zamanda gelen aramalardan psikolojik olarak etkilenmesini sağlayacaktır.

 


Önemli hatırlatma
Bu makalede geçen bilgiler hukuki tavsiye olmayıp, icra destek tarafınca tecrübelerle sabitlenmiş hukuki bilgilerdir.

İşbu hukuki bilgiler çeşitli mahkeme kararlarıyla veya yönetmelikteki düzenlemelerle değişebileceğini unutmayınız. Bu kapsamda sorunuz her ne olursa olsun bu içerik ile birebir örtüşmesi güç olabilmektedir.. Araştırmakta olduğunuz işlemle alakalı sorunuza en yakın bilgiyi vekalet vereceğiniz hukuk bürosu avukatından almanızı öneririz. Böylece yüzeysel araştırdığınız bilgi sonucu karşılaşabileceğiniz hak kaybınının önüne geçebilirsiniz.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Herhangi bir çözüm için "Sizin için" hazırız...
Bize Ulaşın