Header Ads

Maaş Haczinin Dezavantajları Nelerdir?

 



İcra takibi açılması ile birlikte takibin kesinleşmesi veya ihtiyati haciz durumunda iken mal varlığı sorgusu talep edilir. Bu talep haciz işlemlerinin başı olmakla birlikte aynı talepte maaş haczi sorgusu ve haczi de istenebilmektedir. Maaş haczi gerek ilamlı icra takibi gerekse ilamsız icra takibi türlerinde konusunun para ile ölçülebildiği ve tahsili gereken (ipotek, tahliye ve rehin dışında) borçlar için uygulanan, borçlunun çalışmakta olduğu iş yerine bir müzekkere ile bildirilen, her ay almakta olduğu net ücretin ¼ oranında kesinti yapılarak icra dosyasına ödenmesi konusunda icra müdürü emri ile uygulanan tahsilat biçimidir. Borçlunun yazılı rızası dışında ¼ oranı üzerinde kesinti yapılamadığı gibi yalnızca işçi ücretlerinin (emekli maaşı hariç) haczedilebilmesi mümkündür. Bu da aslında maaş haczinin dezavantajları hakkında sinyal verir. Çünkü kesilen oran borçluyu sürekli bir faiz döngüsüne sokabilir. İşçi işten ayrıldığı takdirde o işverenin kesinti zorunluluğu sona ermektedir. Borçlunun sigortasız çalışması durumunda aldığı maaşın ispatlanması ve haczedilmesi mümkün değildir.

Maaş haczinin dezavantajları faiz kaynaklıdır.

Maaş haczi bazen borcun tahsilinde hem alacaklı hem de borçlu için oldukça pratik bir yöntemdir. Bazen diyoruz çünkü çoğunlukla alacaklı için zorluklar getirdiği kadar borçlu için de apayrı bir külfet oluşturur. Öyle ki yasal olarak tahsil edilebilecek haciz oranı düşünüldüğünde, borcun tutarına göre alacaklı ve borçluyu bitmek tükenmek bilmeyen bir mali süreç beklemektedir. Dosyanın sürekli işlemekte olan faiz oranları, borç tutarına göre etkisini göstermekte ve gelen paranın sadece faizini karşılamaktadır. Alacaklı ya da alacaklı talebiyle avukatı faizden feragat etmediği sürece icra dairesi faizini de tahsil etmek zorundadır.

Maaş haczinin dezavantajlarına örnek bir kötü senaryo gösterelim.

  • Borçlunun bir sebepten dolayı 50 bin TL icra borcu vardır.
  • Yasal faiz oranını çoğunlukla yıllık %9,00 ‘dur.
    50 bin TL x 9 / 100 = Faiz Tutarı Yıllık 4500 lira / Aylık 375 TL
  • 2800 lira maaş alan bir işçinin aylık haciz kesintisi ¼ oranına göre 700 liradır.
  • Sürekli işleyen ve işleyecek olan faiz dikkate alındığında maaşından gelen 700 liranın en fazla 325 lirası borçtan düşerken, geri kalan bakiye faize gidecektir.
  • Aylık 325 lira gelirle 50 bin TL tutarındaki borç yaklaşık olarak 153 ay yani 12 yılda bitebilir.

İşveren tarafından borçlunun maaş kesintisine dair olumlu veya olumsuz cevap icra dairesine maaş haczine cevap şeklinde bildirilmelidir. İşlemekte olan faiz yalnızca asıl alacağa işlemekte olup icra masraflarına ve vekalet ücreti işletilememektedir. Hiç bir alacaklı veya vekalet verdiği hukuk bürosu avukatı uzunca bir süre dosyanın bitmesini bekleyemeyeceği için varsa üzerinize olan taşınır ya da taşınmaz malların haczi ve satışı ile işlemleri sürdürebilir.

Maaş haczi ile borç biter mi ?

İşvereniniz düzenli olarak maaşınızdan yaptığı kesintiyi karşı tarafa ödediği zaman borç miktarına göre uzun sürse de maaş haczi ile borcunuzun bitmesi mümkündür.


 

Önemli hatırlatma
Bu makalede geçen bilgiler hukuki tavsiye olmayıp, icra destek tarafınca tecrübelerle sabitlenmiş hukuki bilgilerdir.

İşbu hukuki bilgiler çeşitli mahkeme kararlarıyla veya yönetmelikteki düzenlemelerle değişebileceğini unutmayınız. Bu kapsamda sorunuz her ne olursa olsun okumuş olduğunuz makale ile birebir örtüşmeyebilir. Araştırmakta olduğunuz hukuki işlemle alakalı sorunuza en yakın bilgiyi vekalet vereceğiniz hukuk bürosu avukatından almanız, yüzeysel araştırdığınız bilgi sonucu karşılaşabileceğiniz hak kaybını önleyebilmektedir.

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Herhangi bir çözüm için "Sizin için" hazırız...
Bize Ulaşın