Kredi kartı nasıl kullanılmalı?
Kredi kartı nasıl alınır? Herkes kredi kartı alabilir mi? Kredi kartı borcu ödenmezse ne olur? 18 yaşından küçükler kredi kartı alabilir mi? Kredi kartıyla ilgili tüm sorularınızın cevabı yazımızda…
Bankalar tarafından tüketicilere belli limitler dahilinde verilen kredi aracıdır. Kredi kartıyla işyerlerinden POS cihazı aracılığı ile alışveriş yapabilirsiniz. Kredi kartının en önemli özelliği taksitli alışveriş yapabilmesidir. Yaptığınız alışveriş tutarına göre bankaya aylık olarak borçlanırsınız.
Kredi kartı kampanyaları takip ederek kartla alışveriş yapmayı daha avantajlı bir hale getirebilirsiniz. Kampanyalar sayesinde ekstra puan kazanabilir, indirimli alışveriş yapabilir ya da alışverişlerinizi daha fazla taksitlendirebilirsiniz.
Kredi kartı kullanırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey borcunuzu zamanında ödemek. Sürekli asgari tutarını ya da daha azını ödemek uzun vadede borcunuzun ödeyemeyeceğiniz kadar artmasına neden olur. Borcunuzu 90 günden fazla ödemediğinizde hakkınızda yasal takip başlatılır.
Kredi borcu ödenmediğinde yasal takip durumu dahil, kullanılan kredi faizinin en fazla yüzde 30 fazlası gecikme faizi uygulanıyor. Kredi ödemesi yapılmadığında kişinin banka hesaplarına el konulabilir. Maaşın yüzde 25’lik bir bölümüne de haciz gelebilir.
Gelir belgesi olmadan bankaların kredi kartı verebilmesi için kredi notunun yüksek olması gerekir. Kredi notu, daha önceki kredi ve kredi kartı borçlarının ödeme performansını gösterir.
Sigortası olmayanlar da kredi kartı alabilir ancak gelir belgesi ibraz etmeleri önemli. Alınan bir kira veya ortaklıktan kazandığı herhangi bir para, bankaya beyan edilmesi gereken belgeler arasında yer alır.
Kredi kartı başvurularında bankalar, gelir belgesi gibi bazı belgelerin ibraz edilmesini isteyebilir. İnternet bankacılığı ya da mobil bankacılık üzerinden yapılan başvurunun onaylanmasının ardından kredi kartı kurye ile adrese ya da en yakın şubeye gönderilir.
Mevzuat gereği kredi kartlarının toplam limiti, aylık belgelenebilir gelirin ilk defa kredi kartı sahibi olacaklar için ilk yıl 2 katı, takip eden yıllarda ve daha önce kredi kartı sahibi olan kişi için en fazla 4 katı olabilir.
Bankalar genelde öğrenciye kredi kartı verilmesi için 18 ile 25 yaş aralığında olması şartını koşuyor. Bu yaş aralığındakilerin öğrenci olduğunu da belgelemesi ve Türk vatandaşı olması da gerekiyor. Ayrıca resmi bir kimlik belgesi de isteniyor.
Bazı bankalar öğrencilere özel kredi kartları da şöyle;
Ziraat Bankası: 5 yıl kart ücreti talep etmediği Genç Bankart
Akbank: Para transferlerinde ücret almadığı exi26
İş Bankası: Kart aidatı almadığı İş’te üniversiteli kartı
Türk Ekonomi Bankası (TEB): Sanatsal etkinliklerde indirim sağlayan ÜniversiTEB
Kredi kartınızı tamamen iptal ettirmek için yine bankanızın çağrı merkezini arayabilirsiniz. Bankanın kartı 7 gün içerisinde iptal etmesi gerekir. Bankanız telefon bankacılığıyla bu işlemi yapmıyorsa, şubeye gitmeniz ve dilekçe vermeniz gerekir.
Kredi kartını tamamen iptal ettirmek ile kredi kartını kullanıma kapattırmak aynı değil. İki durum için izlenmesi gereken farklı yollar var.
Banka görevlisine kredi kartı iptali nedeninin belirtilmesi.
Mevcut kredi kartı borcu bulunuyorsa bu tutarın ödenmesi.
Maksimum 7 gün içerisinde tamamlanan kredi kartı iptali sürecinin takip edilmesi.
Bankanın kredi kartını iptal etmediği görülürse bu durumun takibi için BDDK'ye başvurulması
Post a Comment