Havale Nedir? Nasıl Yapılır?
Havale Nedir? Nasıl Yapılır?
İnsanların hayatını kolaylaştırmak açısından bankaların verdiği hizmetler büyük önem taşır. Günümüzde ise en çok kullanılan bankacılık işlemleri arasında para transferi yer alır. Eskiden daha çok bu işlemler için PTT’ler kullanılırdı. Zamanla bankaların hizmet yönünü bireysel müşterilere çevirmesiyle birlikte, insanlarında tercihlerinde değişiklikler meydana gelmiştir. Böylelikle bankaların kendi içerisinde geliştirdiği yöntemler ile para transfer işlemleri daha kolay yapılmaya başlanmıştır. Bu yöntemlerden biri de havaledir.
Havale işlemi sıklıkla EFT ile karıştırılır. Fakat bakıldığında birbirinden farklı bir yapıya sahiptirler. Bireysel ve ticari müşterilerin gün içinde kullandığı para transfer hacminin büyük bölümünün sahibi de havalelerdir. Özellikle ticari müşteriler gün içi ödemelerini yaparken, mümkün olduğunca havale transferini tercih ederler. Çünkü para akışının daha hızlı işlemesi ve bankalar tarafından talep edilen işlem ücreti ya da komisyonlarının daha uygundur. Durum böyle olunca şirketlerin minimum maliyet, maksimum kar mantığına uygun bir yöntemdir.
Şimdi havale nedir, nasıl yapılır, işlem komisyonları ve saatleri ne şekildedir inceleyelim:
Havale Nedir?
Havale işleminin mantığı oldukça basittir. Şöyle ki aynı bankalar arasında gerçekleşen para transferlerine havale denir. Yani A bankasının 1. şubesinden çıkan paranın, yine A bankasının 2. şubesine gitmesidir. Diğer bir değişle aynı banka altında farklı şubelerin, birbirleri arasındaki para transferine denir. Havale işlemlerinin gerçekleşebilmesi için de gönderici konumunda bulunan hesap sahibinin izni olması gereklidir. Diğer türlü işlemlerin gerçekleşmesi imkansızdır.
Özellikle ticari müşterilerin havale transferini kullandığından bahsetmiştik. Genelde şirketler kendi bankacılık işlemlerini gerçekleştirmek için birden çok bankayla çalışırlar. Müşterileri arasında para transferlerinin yapılması için de mümkün olduğunca havale yöntemini tercih ederler. Çünkü havale yöntemi bankaların kendi hesapları arasında işlemler olduğu için daha hızlı ve az masraflıdır. Bu yüzden bankaların verdiği havale hizmeti, şirketler açısından önem taşımaktadır.
==========NAVİGASYON=========
KREDİ KARTI LİMİTİM NEDEN ARTMIYOR?
Havale Nasıl Yapılır?
Para göndermek istediğiniz kişinin hesabı sizinki ile aynı bankada ise işlemlerinizi kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Öncelikle havale işleminizi yapabilmeniz için karşı tarafın yani alıcının hesap bilgilerine ihtiyacınız vardır. Alıcının adı – soyadı, hesap numarası ve göndereceğiniz tutar bilgisi, para transferinizin gerçekleşmesi için yeterlidir. Hesap numarası yerine IBAN numarası ile de işleminiz yapılabilir. Önemli olan paranın hangi hesaba gideceğini belirten bilgidir. Bu bilgiler elinizde olduğu sürece işleminizi rahatlıkla yapabilirsiniz.
Para gönderim işleminizi ise havale olarak gerçekleştirebileceğiniz birçok yöntem vardır. Bunlar; şube kanalı, internet bankacılığı, ATM ya da yazılı talimat yöntemleridir. Şube kanalında işlemlerinizi gerçekleştirmek istiyorsanız, hesabınızın bulunduğu bankaya giderek alıcı bilgilerini verir ve gişeden para gönderim işleminizi yapabilirsiniz. Günümüzde bu yöntem sıklıkla tercih edilse de internetin sunmuş olduğu kolaylıklardan olan ve bankalarında buna kendilerini entegre etmesiyle ortaya çıkan internet bankacılığından da işlemlerinizi yapmanız çok basittir.
Hesabınız üzerinde internet bankacılığı tanımlıysa size verilen müşteri numarası ve şifre bilgileri ile bankanın sistemine giriş yaparak para göndereceğiniz hesabınıza ulaşabilirsiniz. Daha sonra havale seçeneği ile alıcının bilgilerini ve göndereceğiniz paranın tutarını girerek birkaç saniye içerisinde transferinizi gerçekleştirebilirsiniz. Üstelik internet bankacılığının en güzel yanı da havale işleminizi dilerseniz, farklı bir vakte zamanlayabilirsiniz. Bu işlemleri aynı şekilde bankanın ATM’sinde de hesabınıza ait kartla ya da bilgilerle gerçekleştirebilirsiniz. Tek farkı; paranız o an gider. İleri bir tarihe zamanlayamazsınız.
Yazılı talimat yöntemi daha çok şirketlerin tercihleri arasındadır. Çünkü işlemlerin faks yoluyla ve talimat ile gerçekleştirilmesi için sözleşmeler imzalanır. Şirketlerin kendi içerisinde bulunan güvenlik prosedürlerinden dolayı internet bankacılığının kullanımına sadece kontrol amaçlı izin verilir. Para transferlerini oradan yapmaları mümkün değildir. Bazı şirketlerde buna sınır getirilirken bazılarında hiç izin verilmez. Şirketlerde yapılacak havale işlemi için talimat hazırlanır ve banka sözleşmesinde belirtilen yetkili kişiler tarafından imzalanarak, bankaya fakslanır. Banka da talimat doğrultusunda gerekli işlemleri başlatır ve para transferinizi teyitler sonrasında gerçekleştirir.
Havale Ücretleri ve İşlem Saatleri Nelerdir?
Bankaların işlem ücretleri birbirleri arasında değişiklik gösterir. Ama havale ile para transferi; kurumun kendi içerisinde gerçekleşmesinden ötürü çoğu banka bu işlemi ücretlendirmez. Bazı bankalar da cüzi miktarlarda ücret ve komisyonlara tabi tutarlar. Bu tutarlar ise genelde 5 TL’yi geçmez. Ayrıca şunu belirtmekte de fayda vardır; genelde şubeden yaptığınız işlemler için ücret ödenir. Banka kesintilerinden kurtulmak için basit öneriler hakkında bilgi almak istiyorsanız burayı tıklayın. İnternet bankacılığı ya da ATM tercih eden müşteriler ise ücret ödemez ya da masrafları daha azdır. Bu denli masrafının düşük olması ya da hiç masrafının olmaması, para transferleri için havale yönteminin tercihini artırmaktadır.
==========NAVİGASYON=========
KREDİ KARTI LİMİTİM NEDEN ARTMIYOR?
İşlem saatlerine bakıldığında ise havale için herhangi bir sınır bulunmaz. Fakat şubeden ya da talimat yoluyla yapacağınız işlemlerde, hafta içi bankaların mesai saatlerini kullanmanız gerekmektedir. Para transferinizi bu kanallarla gerçekleştirecekseniz eğer, saat sınırı vardır. Bunun dışında internet bankacılığı ya da ATM için herhangi bir saat kısıtlaması mevcut değildir. Dilediğiniz zamanda havale işleminizi yapmak için girişimde bulunabilir ve karşı tarafa para transferinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Post a Comment