Header Ads

Tebliğ Edilmeyen İcra Ödeme Emri Geçerli Midir?

Borçların normal yoldan tahsil edilememesi durumunda, icra takibi devreye girer. İcra takibi, borcun devlet gücüyle tahsil edilmesi anlamına gelir. Fakat buradaki devlet gücü, borçlunun kapısına dayanılarak zorla borcun tahsili değildir. Devlet gücü, ilgili kanunların uygulanmasıdır. Bu kanunlardaki en önemli hususlardan birisi de ödeme emrinin tebliğidir. Bu yazımızda tebliğ edilmeyen icra ödeme emri geçerli midir sorusuna cevap vereceğiz. Böylece benzer durumlarda, haklarınızı daha net bir şekilde öğrenmiş olacaksınız.


Ödeme Emri Tebliği Zorunlu Mudur?

İcra takibinin başlanması için bazı prosedürlerin izlenmesi ve borcun kesinleşmesi gerekir. Bilindiği gibi icra takibi başlatılması için icra dairesine verilecek bir dilekçe yeterlidir. Bu dilekçede borca dair somut bir delil sunulması dahi zorunlu değildir. Bundan dolayı bazen, olmayan borçlar için dahi icra takibi başlatılması gibi durumlar yaşanabilir.

Alacaklı olan kişi, icra takibi için dilekçe ile başvurduktan sonra icra dairesinin bu durumu borçluya bildirmesi gerekir. Bunun için de icra ödeme emri tebliği yapılır. Bu tebliği alan borçlu, borcundan haberdar olur. Bunu ya ödeme yoluna gider, ya itiraz eder, ya da ödemez. Dolayısıyla da buradaki tebliği son derece önemlidir. İcra ödeme emri tebliği yapıldıktan sonra borçlunun 7 günlük süresi vardır. Bu süre içinde itiraz hakkını kullanabilir ve bir dilekçe ile icrayı durdurabilir. Fakat borca itiraz edilmediği takdirde, 7 gün sonunda borç kesinleşir ve bu noktadan sonra kesinlikle itiraz edilemez ve ödenmesi gerekir.

Buradan da anlaşılacağı üzere icra ödeme emri tebliğinin amacı; borçluyu borcundan haberdar etmek ve 7 gün sonunda borcun kesinleşmesini sağlamaktır. Eğer bu tebliğ yapılmazsa, borcun tahsili için başlatılan icra usulsüz olacaktır.

==========NAVİGASYON=========

HACİZ NEDİR ?

İHTİYATİ HACİZ?

AİLEM İLE KALIYORUM BABA EVİNE İCRA GELİR Mİ?

İCRA TAKİBİ KAÇ YILDA DÜŞER?

==========NAVİGASYON=========


Ödeme Emrinin Tebliği Nasıl Yapılır?

Ödeme emrinin tebliği, posta yolu ile yapılır. İcra ve İflas kanununda bununla ilgili hususlar açık bir şekilde yer alır. Fakat Yargıtay tarafından bununla ilgili verilen bir takım kararlar vardır. Yargıtay kararlarına göre usulüne göre tebligatın önemli olduğu, fakat usulsüz de olsa tebliğin yani borçluyu durumdan haberdar etmesinin kesin olması durumunda kabul edilebileceğine dair kararlar vardır. Buna bağlı olarak, önemli olanın resmi olarak borçlunun durumdan haberdar edilmesi zorunludur.

Yakalama Kararı Bulunan Aracı İcradan Kaçırma-Kurtarma

Farklı borçlardan dolayı araçlara icra gelmesi, çok sık yaşanan olaylardan birisidir. Alacaklı olan taraflar, icra dairesine giderek yakalama kararı çıkarabilir. Bu aşamadan sonra araçlar, trafikte yakalanırsa yediemin otoparkına çekilir. Buradan araçları kurtarmak, çoğu insanın yapmak istediği bir işlemdir. Fakat bunun yapılması, sanıldığı kadar kolay değildir.

Yedieminden Aracımı Nasıl Kurtarırım?

Hacizli araçlar hakkında çıkarılan yakalama kararı, borcun tahsiline yönelik bir işlemdir. Bundan dolayı aracı kurtarmanın tek yolu borcun ödenmesidir. Fakat bu aşamada aracın bütün kontrolünün ve kullanım hakkının ilgili icra dairesinde olduğu unutulmamalıdır. Bundan dolayı direkt olarak parayı veririm, aracımı alırım gibi bir durum söz konusu değildir.

Alacaklı olanların başvurusu sonrasında yapılan yakalama sonrasında aracın ihale ile satılması işlemi başlayacaktır. Buradaki temel husus, alacaklının borcunu almasıdır. Bununla birlikte otopark ücreti ve diğer işlemler için yapılan masrafların da borçludan tahsil edilmesi gerekecektir. Bütün bunlar ödenip, borcu yoktur kağıdı alınarak hacizli araç, otoparktan kurtarılabilir.

Hacizli Aracın Satış Süreci

Borçlu olan kişiler, zamanında başvuru yapmaz ise bu defa ihale süreci başlar. İhale süreci birkaç aşamadan oluşur ve hem borçlulara hem de alacaklılara bu süreçle ilgili bilgiler tebliğ edilir. Araç için bir kıymet belirlenir ve buna karşı borçlu olan kişinin itiraz hakkı vardır. Mahkemeye başvurarak, ücretini de ödemek şartıyla bilirkişi talep edebilir.

Satışın ilk aşamasında ihaleye gireceklerden araca biçilen kıymetin %20’si kadarının teminat olarak yatırılması istenir. Teminatı yatıran kişiler, elektronik ortamda araca biçilen kıymetin en az %50’sinden fazla olmak şartıyla teklif yapabilir. Daha sonra ise açık arttırma usulü satış yapılır. En fazla ücreti teklif eden kişi ihaleyi kazanır ve ihaleden hemen sonra ödemeyi yaparak aracı alabilir.

Araç satıldıktan sonra otopark ve diğer işlem için yapılan masraflar alınır. Daha sonra da kalan miktar alacaklıya aktarılmış olur. Bu işlem sonunda borçlunun çok daha fazla masraf ettiğini söylemek yanlış olmaz. Bu masraftan kurtulmak için sürecin başında borcun ödenmesi, çok daha mantıklı bir karar olacaktır.

Hiç yorum yok

Yorumunuz yayınlanmıştır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Herhangi bir çözüm için "Sizin için" hazırız...
Bize Ulaşın